بیش از 10 سال ما به شرکت ها کمک می کنیم تا به اهداف مالی و تجاری خود برسند. اونوم یک آژانس سئو محور مبتنی بر ارزش گذاری است.

اطلاعات تماس
سئو و بهینه‌سازی سایت

سایت مپ (sitemap) چیست؟ چه اهمیتی دارد؟

سایت مپ (sitemap) چیست؟

در این مقاله از دیجیتالیکس قصد داریم راجع به یکی از موضوعات مهم و اساسی در سئو تکنیکال صحبت کنیم. اینکه سایت مپ چیست و چگونه باید آن را ایجاد کنیم؟ برای توضیح بهتر در این زمینه، به مثال زیر توجه کنید.

آیا تا کنون برای رفتن به یک مکان جدید، دچار سردرگمی شده‌‎اید؟ همه ما تجربه گم شدن در خیابان‎‌‌ها و یا جاده‌های بین شهری را حتی برای یک بار، داشته‌‎ایم. این اتفاق زمانی رخ می‎‌‌دهد که علیرغم نیاز به نقشه راه، بدون این وسیله اقدام به رفتن به یک مکان نا آشنا می‎کنیم.

سایت‌‎ها نیز درست مانند خیابان‌ها و جاده‌‎های اطراف ما، برای کراول شدن (crawl) توسط موتورهای جستجو، به یک نقشه بی نقص و منسجم نیاز دارند. در واقع، سایت مپ یا نقشه سایت، گوگل را برای رفتن به مکان مورد نظر در سایت، راهنمایی می‎کند.

این موضوع زمانی اهمیت بیشتری پیدا می‎کند که شما در حال اضافه کردن یک صفحه جدید به سایت هستید و یا می‌خواهید تغییراتی را در سایت خود ایجاد کنید. اینجا است که گوگل باید صفحات جدید را ایندکس کند و باز هم برای موفقیت در این کار نیاز دارد تا مسیر مشخص شده در نقشه سایت‎تان را دنبال کند.

اگر می‌‎خواهید یک سایت مپ درست و حسابی طراحی کنید و از ایندکس شدن صفحات سایت‌ خود آسوده باشید، تا انتهای این مقاله از دیجیتالیکس همراه ما باشید

 

سایت مپ (sitemap) چیست؟

به طور کلی در پاسخ سوال سایت مپ چیست باید گفت که، sitemap، یک فایل XML است که تمام URL های سایت را لیست کرده و آن‎‌ها را مرتب می‎کند. به عبارت دیگر، با استفاده از این امکان می‎توانید، به راحتی صفحات سایت خود را به گوگل معرفی کرده و تمامی تغییرات انجام شده روی سایت همچون بروزرسانی و یا ایجاد لینک‌‎های جدید را نیز، به گوگل اعلام کنید.

همانطور که اشاره کردیم؛ سایت مپ، فایلی است که در قالب فرمت XML، به لیست صفحات موجود در سایت کمک می‎کند. اگر این اتفاق به درستی انجام شود، گوگل نیز به راحتی می‏تواند به تمام محتواهای سایت شما دسترسی پیدا کرده و آن‌‎ها را ایندکس کند. {در ادامه مقاله، راجع به فایل ایندکس سایت مپ توضیحات بیشتری می‎دهیم}

سایت مپ چیست

چرا سایت مپ اهمیت فراوانی دارد؟

همانطور که می‎دانید، گوگل، تمام تلاش خود را می‎‌کند تا پس از سرچ یک کلمه یا عبارت توسط کاربران، نزدیک‎ترین و البته مرتبط‌‌ ‎ترین نتایج را در اختیار آن‎‌‌ها قرار دهد. گوگل برای انجام این کار از خزنده‌‏هایی استفاده می‎کند که علاوه بر خواندن اطلاعات و محتواهای موجود در وب، آن‎‌‌ها را سازمان دهی و ایندکس می‌کنند.

در این میان، sitemap کمک فراوانی به خزنده‎‌های گوگل می‎کند. چگونه؟ به این صورت که کار خزش و ایندکس را برای خزنده‌‎های گوگل راحت‌‎تر می‎کند. در نتیجه، اگر سایت شما مجهز به نقشه‌‎ای بی نقص باشد، خزنده‌‏های گوگل همه محتواهای موجود در سایت را شناسایی کرده و به کاربران نمایش می‌د‎هند.

این در حالی است که بسیاری از صاحبان سایت‏‌ها، تلاش فراوانی برای تولید محتوا و بهبود سئو سایت خود انجام می‎دهند اما به دلیل بی توجهی به سایت مپ، شانس خود را برای دیده شدن توسط گوگل از دست می‎دهند.

اگر نقشه سایت نداشته باشید، ربات‌‎های گوگل به این نتیجه می‎رسند که مطالب سایت شما، کپی و یا تکراری است. بنابراین، نه تنها دچار جریمه‌‏های متعدد از سوی گوگل خواهید شد، بلکه از کسب جایگاه بالاتر در نتایج گوگل نیز، بی بهره می‎مانید.

حتما بخوانید: سئو چیست؟

Sitemap index file چیست؟

گفتیم که نقشه سایت، یک لیست و یا چیزی شبیه به درخت است که لینک تمام مطالب سایت را به صورت سازمان دهی شده در اختیار گوگل قرار می‎دهد. اما گاهی صاحبان سایت‌‎ها با یک مشکل بزرگ در رابطه با حجم بالای تعداد صفحات سایت روبرو می‏شوند.

در واقع زمانی مشکل بروز می‎کند که حجم سایت مپ بسیار سنگین می‎شود و این امر باعث اختلال در کار نقشه سایت خواهد شد. به طور کلی، حجم معمول برای نقشه سایت، با احتساب 5 هزار لینک، چیزی حدود 10 مگابایت خواهد بود. از این رو، اگر تعداد لینک‌‏های سایت بیشتر از مقدار گفته شده باشد باید با استفاده از فایل ایندکس نقشه سایت یا Sitemap index file، میزان حجم نقشه را فشرده کنید.

چگونه با کمک وردپرس، سایت مپ بسازیم؟

به طور کلی، برخی از سیستم‎‌‌های مدیریت محتوا همچون وردپرس، به صورت اولیه طوری تنظیم نشده‌‎اند که برای شما سایت مپ ایجاد کنند. از این رو، برای ساخت نقشه سایت، نیاز به افزونه‏‌ای دارید که با نصب آن، این کار انجام شود. در ادامه خواهیم گفت که چطور در وردپرس، به ساخت سایت مپ بپردازید.

ساخت سایت مپ در وردپرس

امروزه سیستم مدیریت محتوای وردپرس به دلیل امکانات فوق العاده‌‎ای که در اختیار صاحبان سایت‌‏ها قرار می‎دهد؛ طرفداران فراوانی دارد و چیزی حدود 43 درصد از سایت‏‌های موجود در وب از آن بهره می‎برند. این در حالی است که وردپرس، برای شما سایت مپ ایجاد نمی‎کند و برای این کار باید افزونه‌‏ای مانند Yoast SEO  را نصب کنید.

برای ساخت نقشه سایت از طریق وردپرس مراحل زیر را دنبال کنید:

  1. وارد پنل ورد پرس شوید
  2. بر روی ابزار “سئو” کلیک کرده، سپس وارد گزینه “عمومی” و پس از آن گزینه “امکانات” را کلیک کنید
  3. پس از مشاهده قسمت sitemap xml، آن را فعال کنید
  4. اگر افزونه یوآست سئو را نصب کرده باشید، در این مرحله باید سایت مپ خود را در قالب آدرس زیر ببینید:

Domain/sitemap.xml

چگونه در CMS های اختصاصی سایت مپ ایجاد کنیم؟

اگر از یک سیستم مدیریت محتوای اختصاصی استفاده می‎کنید که هیچ افزونه‌‎ای برای ساخت sitemap  ندارد؛ بهتر است یک ابزار بسیار کاربردی به نام screaming frog را نصب کنید.

اسکریمینگ فراگ، ابزاری است که برای سیستم‎‌‌های عامل مختلف مانند لینوکس، مک، اوبونتو و ویندوز طراحی شده و توسط نسخه رایگان آن، حدود 500 لینک را به می‏توانید بررسی کنید.

انواع سایت مپ

در حالت کلی، دو نوع نقشه سایت داریم که در ادامه با هر دوی آن‌‏ها آشنا خواهید شد.

انواع سایت مپ

HTML sitemaps

نقشه‌‎های اچ. تی. ام. ال، نقشه‌‏هایی سنتی محسوب می‎شوند. این نقشه‌‏ها در یک صفحه جداگانه ایجاد شده و کاربران در زمان بازدید از سایت‌‎ها به آن‎‌‌ها دسترسی دارند. مزیت مهم این نوع نقشه‌‎ها این است که در طراحی آن‎‌‌ها از ساختارهای پیچیده استفاده نشده است.

در مقابل، باید دقت کنید که در این نوع سایت مپ، باید از تنظیمات دستی استفاده کرده و پس از هر بار اعمال تغییر در صفحات، آن را آپدیت کنید.

XML sitemaps

موتورهای جستجو، بویژه گوگل، برای سازمان دهی و ایندکس محتواهای وب، با این نوع از سایت مپ ارتباط برقرار می‏کنند. در واقع، سایت مپ ایکس. ام. ال، درست در نقطه مقابل سایت مپ‎‌های HTML قرار دارد و گوگل برای خواندن صفحات سایت شما، فقط قادر به درک فرمتxml  است.

و در پایان

همانطور که در پاسخ به سؤال سایت مپ چیست، توضیح دادیم؛ این نقشه به گوگل کمک می‎کند تا لیستی از لینک‌‎ها و صفحات سایت‎‌‌ها را در اختیار داشته باشد. سایت مپ‎‌‌ها باعث می‎‌‌شوند تا گوگل سریع‌‎تر و راحت‎تر مطالب وب را ایندکس کرده و نزدیک‌‎ترین نتیجه را پس از سرچ کاربران، دراختیارشان قرار دهد.

سایت مپ، از این جهت برای صاحبان سایت‌‎ها اهمیت دارد که باعث بهبود سئو سایت شده و آن را در رتبه‌‎های بالاتر گوگل قرار می‎دهد. ما در این مقاله از دیجیتالیکس، تلاش کردیم تا ضمن آشنایی شما با سایت مپ، اهمیت، مزایا و انواع آن را نیز معرفی کنیم.

به نظر شما سایت مپ، چه مزیت‏‌های دیگری برای سایت‏‌ها دارد؟ نظرات و تجربه‎‌‌های ارزشمند خود را در این رابطه با ما به اشتراک بگذارید. همچنین جهت کسب مشاوره سئو و بهینه سازی می‌توانید با مشاوران سئو در مشهد دیجیتالیکس ارتباط بگیرید.

نویسنده

pourali

نظر دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *