بیش از 10 سال ما به شرکت ها کمک می کنیم تا به اهداف مالی و تجاری خود برسند. اونوم یک آژانس سئو محور مبتنی بر ارزش گذاری است.

اطلاعات تماس
طراحی سایت

طراحی رابط کاربری (ui) چیست و چه کاربردی دارد؟

طراحی رابط کاربری (ui) چیست و چه کاربردی دارد؟

اگر شما هم جزو علاقمندان به مشاغل دیجیتال باشید، به احتمال زیاد بارها نام طراحی رابط کاربری به گوشتان خورده است. یکی از بخش‌های مهم طراحی هر سایت یا نرم‌افزاری، طراحی UI آن می‌باشد. در این مقاله قصد داریم به طور کامل شما را با این مفهوم و مطالب پیرامون آن آشنا کنیم. پس اگر می‌خواهید بدانید که منظور از UI چیست و به چه دردی می‌خورد، تا انتهای این مطلب همراه ما در آژانس دیجیتال مارکتینگ دیجیتالیکس باشید.

 UI چیست؟

به طور خلاصه، منظور از UI یا رابط کاربری، همان چیزی است که در نگاه اول از یک سایت یا یک نرم‌افزار مشاهده می‌کنیم و به وسیله آن به هدف خود می‌رسیم. هدف از طراحی UI، پدید آوردن یک ظاهر مطلوب برای سایت می‌باشد تا در درجه اول برای کاربر جذاب بوده و بعد از آن بتواند او را به مقصودش برساند. به عبارتی بهتر، شما به وسیله رابط کاربری می‌توانید با یک سایت یا برنامه ارتباط برقرار کنید. اگر می‌خواهید به طور کامل‌تر با این مفهوم آشنا شوید، نگاهی به تک تک اجزای همین صفحه‌ای که در حال مطالعه آن هستید، بیندازید! هر چیزی که در این صفحه به شما کمک می‌کند تا هدف خود را محقق سازید، محصول ذهن یک طراح یوآی می‌باشد.

کاربرد رابط کاربری چیست؟

بعد از آشنایی با مفهوم Ui  چیست باید بدانیم که یکی از مهم‌ترین کاربردهایی که می‌توان برای UI در نظر گرفت این است که کاربران به طور واضح متوجه آن چیزی که ما قصد نمایش آن را داریم، بشوند. به عنوان مثال، اگر شما صاحب یک سایت فروشگاهی هستید، چیزی که در اینجا بسیار مهم است نمایش درست و واضح محصولات می‌باشد. در چنین سایتی، رابط کاربری باید به گونه‌ای طراحی شود که علاوه بر معرفی کامل محصولات، توجه کاربر را جلب کند و او را ترغیب به بررسی و بازدید از سایت نماید. علاوه بر این، یک یوآی حرفه‌ای قادر است مشتریان بالقوه شما را به مشتری‌های وفادار تبدیل کند و سبب ایجاد تعامل قوی بین کاربران و وبسایت شود. خوب است بدانید، یکی از گزینه‌هایی که باعث ایجاد تفاوت بین یک سایت معمولی و یک سایت حرفه‌ای می‌شود، نحوه طراحی رابط کاربری آن‌ها است.

UI و UX چه ارتباطی با هم دارند؟

اگر دقت کرده باشید، معمولا در مقالات و آموزش‌های مختلف هرجا حرفی از UI به میان می‌آید، به دنبال آن سروکله UX هم پیدا می‌شود! در این بخش به شما خواهیم گفت که ارتباط این دو مقوله چیست؟ منظور از UX یا همان تجربه کاربری، ذهنیتی است که کاربر از سایت شما به دست می‌آورد. تک تک مراحل و فرآیندهایی که مخاطب سایت یا نرم‌افزار برای رسیدن به مقصودش طی می‌کند، در شکل‌گیری این ذهنیت تاثیر دارد.

هدف از تحقیقات و طراحی‌های یک متخصص یوایکس این است که بتواند تجربه مطلوبی برای مخاطب سایت یا نرم‌افزار رقم بزند و از این طریق به برند موردنظر اعتبار ببخشد. ارتباطی که میان تجربه کاربری و رابط کاربری وجود دارد این است که این دو لازم و ملزوم یکدیگر هستند. به بیانی بهتر، یک UI استاندارد و اصولی سبب بهبود UX شده و از این راه باعث رضایت مخاطب نیز می‌شود.

ارتباط بین ui و ux

اجزای مختلف UI را بشناسید!

همان‌طور که در قسمت‌های قبلی هم اشاره کردیم، به هر چیزی که در ظاهر سایت یا یک برنامه مشاهده می‌کنید، UI گفته می‌شود. اما شناخت این موضوع به همین راحتی‌ها هم نیست و برای طراحی آن باید به نیازهای کاربر، انتخاب بهترین روش طراحی و مواردی از این قبیل توجه داشته باشید. یک رابط کاربری استاندارد، علاوه بر اینکه مخاطب را به مقصودش می‌رساند، دارای اصول زیبایی شناختی نیز بوده و باعث افزایش قابلیت وبسایت می‌شود. در ادامه، اجزای مختلف یوآی را شرح می‌دهیم تا بیشتر با این مفهوم آشنا شوید.

طراحی تعاملی

راه ارتباطی کاربر و یک سایت یا برنامه، همان UI است. به همین دلیل، چگونگی طراحی آن تاثیر زیادی در میزان تعامل کاربران دارد. درواقع در رابط کاربری که توسط طراح حرفه‌ای ایجاد شده، علاوه بر پیش‌بینی نحوه ارتباط، مسائل احتمالی و راه حل‌های آن‌ها نیز در نظر گرفته شده است.

طراحی بصری

برای آن‌که یک ظاهر ویژه و زیبا برای یک سایت یا برنامه طراحی شود، لازم است تا عناصری مانند رنگ، تصویر، فونت و… در کنار هم بنشینند و یک طرح منسجم را پدید آورند. دقت داشته باشید که انتخاب این عناصر باید با حوزه فعالیت سایت مرتبط باشند و از طرفی با یکدیگر نیز هماهنگ باشند.

طراحی بصری در ui

معماری دیتا

معماری اطلاعات به کاربران شما کمک می‌کند تا به مطالب موردنظرشان، دست پیدا کنند. بنابراین اموری مانند ساختاردهی محتوا و برچسب گذاری، جزو اقداماتی است که برای محقق شدن این هدف انجام می‌شوند. معماری دیتا، علاوه بر بهبود تجربه کاربری، باعث ارتقا امتیاز سئو و افزایش رتبه سایت نیز خواهد شد.

تاثیر طراحی رابط کاربری بر سئو سایت چیست؟

همان‌طور که می‌دانید، موتورهای جستجو، ازجمله گوگل، به صورت مرتب تغییراتی در الگوریتم SERP به وجود می‌آورند. در الگوریتم‌های جدید که توسط گوگل ایجاد شده‌اند، UI و UX نیز مورد بررسی خزنده‌ها قرار می‌گیرند و این بررسی در رتبه نهایی سایت تاثیر بسزایی دارد. بنابر آنچه که گفته شد، طراحی استاندارد رابط کاربری یک سایت، می‌تواند در بهبود رتبه سئو آن تاثیر مستقیم داشته باشد.

عناصر یک رابط کاربری چه چیزهایی هستند؟

حال که به طور کامل با مفهوم UI  چیست آشنا شدید، نوبت به آن می‌رسد که بدانید با استفاده از چه عناصری یک رابط کاربری ایجاد می‌شود. منظور از عناصر، همان نقاط تماسی هستند که کاربران با استفاده از آن‌ها می‌توانند به هدفشان برسند. این عناصر مواردی مانند آیتم‌های متن، چک باکس‌ها، نوارهای اسکرول، دکمه‌ها و… را شامل می‌شوند. متخصصین این حوزه، برای راحت‌تر شدن کار، تمامی این عناصر را در چهار گروه اصلی دسته‌بندی کرده‌اند که در ادامه مطلب به معرفی آن‌ها می‌پردازیم.

اجزای ناوبری

کاربران می‌توانند با عناصری که در دسته ناوبری قرار می‌گیرند، در سایت موردنظرشان گشت و گذار کنند و به راحتی به جستجوی آنچه در نظر دارند، بپردازند. ازجمله اجزایی که معمولا در این گروه قرار می‌گیرند و بسیار پرکاربرد هم هستند می‌توان به منوی همبرگری گوشی‌های اندرویدی و نوارهای زبانه‌ای دستگاه‌های iOS اشاره کرد.

کانتینرها

وظیفه اصلی کانتینرها، نگه داشتن محتواهای مرتبط در کنار هم است. درواقع عملکرد این اجزا دقیقا مانند آکاردئون است که بخش‌های مختلف را به وسیله کارکرد نمایش و پنهان‌سازی در خود جای می‌دهد.

کنترل‌های ورودی

اگر کاربری بخواهد اطلاعاتی را در سیستم یک سایت یا نرم‌افزار ثبت کند، می‌تواند از طریق کنترل‌های ورودی این کار را انجام دهد. به عنوان مثال، برای ثبت‌نام در یک وبسایت، لازم است که از عناصر این گروه برای وارد کردن نام و شماره تماس استفاده کرد.

عناصر رابط کاربری

اجزای اطلاعاتی

شما می‌توانید با استفاده از اجزای اطلاعاتی، دیتای موردنظرتان را با جامعه هدف خود به اشتراک بگذارید. این دیتاها مواردی مانند نوارهای پیشروی، کادرهای پیام، نوتیفیکیشن‌ها و یا پنجره‌های پاپ آپ را در برمی‌گیرند.

مفاهیم یک طراحی رابط کاربری مطلوب

حال که به طور کامل با UI  چیست و اجزای آن آشنا شدید لازم است بدانید زمانی که یک طراح UI بتواند به خوبی نقش خود را ایفا کند به آن معنا است که تجربه خوبی برای کاربران رقم زده است. در غیر این صورت یک یو آی ضعیف ایجاد شده که سبب نارضایتی‌های پیاپی مخاطبین می‌شود. در این بخش، قصد داریم برای آن‌که بیشتر با استانداردهای این حوزه آشنا شوید، چند مورد از مفاهیم مهم را با شما درمیان بگذاریم.

انسجام

منجسم بودن یک طرح باعث می‌شود تا کاربران بتوانند ابعاد مختلف را به خوبی فرا بگیرند و دانش خود را عملی کنند. علاوه بر این، سبب می‌گردد زمان مخاطب برای فهم دستورها و کنترل‌ها تلف نشود تا ‌بتواند بیشتر بر روی هدف خود تمرکز داشته باشد. به طور کلی، وجود ویژگی انسجام در یک طراحی باعث پیش‌بینی‌پذیر بودن اینترفیس خواهد شد.

کاهش بار شناختی

به مقدار توان پردازش ذهنی کاربر که زمان استفاده از یک محصول به کار گرفته می‌شود، بار شناختی می‌گویند. مغز انسان به گونه‌ای است که اگر در معرض حجم بالایی از اطلاعات قرار بگیرد، جزئیات را نادیده گرفته و سردرگم می‌شود. به همین دلیل ممکن است درصد بالایی از کاربران، وبسایت یا اپلیکیشنی که طراحی کرده‌اید را ترک کنند! بنابراین یک طراحی خوب باید طوری صورت بگیرد که کم‌ترین بار شناختی را داشته باشد. بدین منظور لازم است استفاده از تصاویر بی‌ربط، متون فاقد معنا و لینک‌های باطل را کنار بگذارید. در عوض باید به مفاهیم ساختاربندی مانند استفاده از نقاط بولت و آیتم‌های مرتبط روی آورید.

به وجود آوردن حس کنترل

طبق تحقیقات انجام شده، اکثر کاربران تمایل دارند که بر روی همه امور کنترل داشته باشند. طراحی‌های نادرست و غیراستاندارد به دلیل اینکه افراد را وادار به تعاملات اجباری می‌کنند و مسیرهای گیج‌کننده‌ای دارند، حس کنترل را از مخاطبین خود می‌گیرند. به منظور فراهم کردن این احساس برای کاربرانتان، می‌توانید از روش‌های توضیح هشدار، نمایش وضعیت سیستم و هرچیزی که کاربر تمایل به دیدن آن را دارد استفاده کنید.

ترجیح شفافیت بر پیچیدگی

یکی از ویژگی‌های یک UI خوب این است که روشن و واضح باشد و مخاطب را گیج نکند. طراحی شفاف اینترفیس، اعتماد به نفس کاربر را افزایش داده و آن‌ها را ترغیب به تعامل بیشتر با وبسایت یا نرم‌افزار خواهد کرد.

جمع بندی

یکی از مهم‌ترین بخش‌های طراحی هر سایت یا برنامه‌ای، پدید آوردن بخش UI آن می‌باشد. رابط کاربری این امکان را برای مخاطبین ایجاد می‌کند تا از ساده‌ترین مسیر ممکن به هدف خود برسند و بتوانند تعامل خوبی با برنامه برقرار کنند. طراحان یو آی برای آن‌که به بهترین نتیجه برسند، باید به اصول و استانداردهای مشخص شده توجه کافی داشته باشند. در این مقاله، به شرح کامل مفهوم UI چیست و کاربردهای آن  پرداختیم و به چند مورد از مهم‌ترین مفاهیم و اصول آن نیز اشاره کردیم. اگر شما هم نیاز به طراحی سایت برای کسب و کار خود دارید و یا می‌خواهید که سایت خود را تغییر دهید می‌توانید روی  طراحی سایت در مشهد دیجیتالیکس حساب باز کنید.

 

 

نویسنده

pourali

نظر دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *