لینک سازی داخلی و خارجی وب سایت، یکی از راههای بهینه سازی سایت میباشد. شما با این کار میتوانید به بهبود رتبه سایت خود در گوگل و بهبود سئو سایت کمک کنید. ولی لینک سازی همانطور که میتواند برای سئو و سایت شما بسیار موثر باشد میتواند باعث آسیب رساندن به وب سایت شما نیز بشود؛ چرا که اگر لینکی که در داخل سایتتان به کار بردهاید شکسته شود، همهی تلاش شما در سئو وب سایت از بین خواهد رفت. در این مقاله میخواهیم توضیح دهیم لینک شکسته چیست؟ و چگونه به سئو آسیب میرساند؟ چند نوع لینک شکسته وجود دارد؟ و …
منظور از لینک شکسته چیست؟
به احتمال زیاد شما هم با این مشکل روبرو شدهاید که عبارتی را در گوگل سرچ کردهاید و پس از کلیک کردن بر روی لینک مورد نظر، با خطای ۴۰۴ مواجه شدهاید. در حقیقت لینک شکسته به لینکهایی گفته میشود که کاربر را به آن چیزی که میخواهد نمیرسانند و سرچ کاربر و البته رباتهای گوگل را بی نتیجه میگذارند.
این لینکها قبلا سالم بوده و برای کاربر اجرا میشدهاند، اما با توجه به دلایلی از دسترس خارج میشوند و به آنها لینک شکسته یا Broken link میگویند.
چند نوع لینک شکسته وجود دارد؟
به صورت کلی انواع لینک شکسته به دو نوع داخلی و خارجی تقسیم میشوند که هر یک میتوانند بر روی سایت و بهینه سازی آن اثرات مخربی بگذارند. در ادامه، این دو نوع لینک را بررسی میکنیم.
۱- لینک شکسته داخلی
وقتی بر روی لینکی از یک سایت بزنید و به صفحه دیگری از همان وب سایت بروید، در حقیقت روی یک لینک داخلی کلیک کردهاید. حال زمانی که لینک کلیک کرده توسط شما باز نمیشود و با خطا مواجه میشود، با یک لینک شکسته داخلی یا Internal broken link روبرو هستید.
۲- لینک شکسته خارجی
وقتی دارید محتوایی از یک وب سایت مشخص را مطالعه میکنید و بر روی پیوندی که در آن محتوا معرفی شده است کلیک میکنید و به سایت دیگری هدایت میشوید، با یک لینک خارجی روبرو هستید. اگر صفحهی مورد نظر از سایت مقصد باز نشود، در حقیقت با یک لینک شکسته خارجی یا External broken link برخورد کردهاید.
لینک شکسته چگونه ایجاد میشود؟
حتما تا به حال این ضربالمثل را شنیدهاید که “پیشگیری بهتر از درمان است”؛ پس لازم است از علل شکسته شدن لینکها به خوبی مطلع شویم. اینطوری میتوانیم از به وجود آمدن این اتفاق جلوگیری کنیم. به صورت کلی لینکهای شکسته به خاطر دو علت ایجاد میشوند که در پایین به آنها اشاره میکنیم:
- وقتی که آدرس URL صفحهای از وب سایت خود را ادیت کنید، لینک قبلی شکسته میشود. حالا درصورتیکه کاربران آدرس قبلی را سرچ نمایند، صفحه برایشان باز نمیشود و با خطا مواجه میشوند.
- اگر یک صفحه از وب سایت خود را حذف کنید و یک جایگزین برایش تعریف نکنید، لینک شکسته ایجاد میشود. وقتی که کاربر به صفحه حذف شده برود، با خطای ۴۰۴ روبرو میشود.
چرا لینکهای شکسته را از وب سایت خود دور کنیم؟
فرض کنید وقتی در حال بهینه کردن وب سایت خود میباشید، محتوایتان را به یکی از وب سایتهای مربوطه لینک میدهید. پس از مدتی صفحهای که به آن لینک دادهاید حذف میشود. حالا درصورتی که خزندههای گوگل در حال بررسی وب سایت شما باشند، به پیوندهایی که در محتوای خود استفاده کردهاید هم وارد میشوند و اگر آن پیوند (لینک) شکسته باشد، امتیازی منفی برای وب سایت شما ثبت میشود.
در حقیقت وجود لینک شکسته در وب سایت باعث میشود خزندههای گوگل نسبت به کیفیت وب سایت شما ناامید بشوند.
همچنین وقتی کاربر بر روی لینکی بزند و با خطا روبرو شود، امکان دارد از وب سایت بیرون بیاید و یک دیدگاه منفی نسبت سایت شما در ذهنش باقی خواهد ماند. با توجه به چیزهایی که گفتیم، لینکهای شکسته میتوانند تاثیرات مخربی بر موتورهای جستجو و کاربران شما داشته باشند، بنابراین سعی کنید وب سایت خود را از شر لینکهای شکسته خلاص کنید.
در عنوان مقاله گفتیم لینک شکسته چیست؟ و چگونه به سئو آسیب میرساند؟ به تعریف لینک شکسته پرداختیم اما لینک شکسته چطور به سئو وب سایت آسیب میرساند؟
یکی از مهمترین ملاکهای موتور جستجوی گوگل برای بالا بردن رتبه سایت، تعداد و کیفیت پیوندهای ارجاعی در محتواها میباشد. بودن لینک شکسته در وب سایت، به عنوان یک سد در مقابل حرکت خزندههای گوگل به حساب میآید.
متوقف کردن خزندههای گوگل نتایج تلخی برای وب سایت شما به دنبال خواهد داشت و باعث کاهش ارزش و اعتبار شما در گوگل خواهد شد. حالا درصورتیکه میخواهید به شکل دقیقتر مطلع باشید که لینکهای شکسته چه تاثیری بر روی سئو میگذارند، میتوانیم اینطور بگوییم که هر چه سایت دارای لینکهای شکسته بیشتری باشد، پایین آمدن وب سایت به رتبههای پایینتر هم بیشتر خواهد شد.
چگونه لینک شکسته را اصلاح کنیم؟
هماکنون به شما میگوییم که درصورتی که وب سایت شما دارای لینکهای شکسته باشد، برای پاکسازی کامل وب سایت باید چه کار کنید.
مرحله اول: پیدا کردن لینکهای شکسته وب سایت
در گام اول لازم است همهی لینکهای شکسته را از طریق ابزارهای مخصوص این کار پیدا کنید. جهت پیدا کردن این پیوندهای مخرب، ابزارها و شیوههای زیادی موجود است. در ادامه مهمترین و راحتترین ابزارها را برای شناسایی لینکهای شکسته معرفی میکنیم.
گوگل سرچ کنسول
گوگل سرچ کنسول یکی از ابزارهای کارآمد برای شناسایی و برطرف سازی پیوندهای شکسته میباشد. برای این کار باید به بخش Coverage رفته و بر روی گزینههایی که مرتبط با صفحههای 404 میباشند کلیک کنید تا قهرستی از صفحههای 404 وب سایت شما نشان داده شود. پیوندهایی که به صفحههای 404 میرود، پیوندهای شکسته میباشند و لازم است اصلاح شوند.
سایت Brokenlinkchek.com
با وارد شدن به این وب سایت و ارائه مشخصات دامنه سایتتان، میتوانید به آسانی لینکهای شکسته وب سایت خود را پیدا کنید. برای این کار فقط لازم است نام دمین (دامنه) و کد امنیتی را وارد کنید. سپس روی گزینه Find Broken Link کلیک کنید و صبر کنید تا پیوندهایی که دارای مشکل هستند به نمایش در بیایند.
افزونه Broken Link Checker اکستنشن کروم
اگر میخواهید از این افزونه استفاده کنید، فقط باید آن را دانلود کنید و به مرورگر کرومتان اضافه کنید. به جز این افزونه، SEO Minon و Check My Links هم دیگر افزونههای گوگل کروم میباشند که با استفاده از آنها میتوانید به بررسی وضعیت پیوندها بپردازید.
مرحله دوم: اصلاح کردن لینک شکسته
برای اصلاح کردن لینکهای حذف شده و شکسته، دو راه دارید که میتوانید یکی از آنها را انتخاب کنید. این دو روش عبارتند از:
- جایگزین کردن پیوندهای جدید به جای لینکهای شکسته
- حذف کردن لینکهای شکسته