به احتمال بسیار زیاد پیش از مطالعه این مقاله، با این سؤال روبرو شدهاید که وردپرس چیست و چرا باید از وردپرس استفاده کنیم؟ ما در آژانس دیجیتال مارکتینگ دیجیتالیکس قصد داریم راجع به این سیستم مدیریت محتوای محبوب صحبت نموده، سپس شما را با افزونهها، توابع و ویژگیهای وردپرس آشنا کنیم. تا انتها همراه ما باشید.
وردپرس چیست؟
پیش از پرداختن به این پرسش که وردپرس چیست، بهتر است کمی با سیستمهای مدیریت محتوا آشنا شوید. به طور کلی 2 شیوه برای ساخت سایت وجود دارد که اولین شیوه توسط همین سیستمهای مدیریت محتوا انجام میشود و دومین روش نیز توسط برنامه نویسی صورت میگیرد. بنابراین، ما در این مطلب، به طور کلی فقط با روش اول سرو کار داریم.
هرچند برای راهاندازی سایت، سیستمهای مدیریت محتوای متعددی مانند جوملا، دروپال، تکست پترن، کانتائو و.. در دسترس کاربران وب قرار دارد اما امروزه WordPress به دلایلی همچون رایگان بودن، استفاده آسان، قدرتمندی، برخورداری از قالبها و افزونههای متنوع، سادگی در استفاده از پنل مدیریت، و عدم نیاز به داشتن مهارت در برنامه نویسی تبدیل به پرطرفدارترین CMS موجود شده است.
این CMS، برتریهای زیادتری نسبت به سایر سیستمهای مدیریت محتوا دارد، با هدف راه اندازی انواع وبسایت طراحی شده و به زبان php نیز نوشته شده است. وردپرس، سیستمی متن باز (Open Source) است و همین ویژگی باعث شده تا به راحتی به کدهای آن دسترسی داشته باشید و تغییرات دلخواه خود را روی آن اعمال کنید.
سیستم مدیریت محتوا (CMS)
به طور کلی میتوان گفت سیستم مدیریت محتوا (Content Management System) که مخفف آن CMS میباشد؛ سیستمی است که برای مدیریت بهتر محتواهای یک وب سایت استفاده میشود. در CMS ها قسمتی وجود دارد که امکاناتی مانند ایجاد محتوا، اعمال تغییرات و حذف محتوا را در اختیار صاحبان سایتها قرار میدهد.
به عبارت دیگر، هنگامی که قصد راه اندازی سایتی را دارید، با استفاده از یک سیستم مدیریت محتوای مناسب همچون وردپرس، دیگر نیازی به آشنایی و تسلط بر زبانهای برنامه نویسی نداشته و به راحتی میتوانید سایت خود را طراحی کنید. چرا که طراحی سایت از طریق برنامه نویسی، کاری زمان بر، پر هزینه و تخصصی است.
همانطور که میدانید، برای مدیریت و طراحی سایت 2 گزینه استاتیک (ایستا) و داینامیک (پویا) در مقابلتان قرار دارد. سایتهای استاتیک به طور معمول توسط زبانهای HTML, CSS طراحی میشوند و قابلیت بروزرسانی محتوا را ندارند. در مقابل، سایتهای داینامیک، امکان بروزرسانی اطلاعات را برای شما فراهم کرده و از سایتهای خرید و فروش اینترنتی گرفته تا سایتهای خبری را در برمیگیرند. سایتهایی که توسط CMS ها راه اندازی میشوند، همان سایتهای پویا هستند که برای طراحی سایت، به افرادی مبتدی، پیشنهاد میشود.
هنگامی که درمورد وردپرس چیست مطالعه میکنید، بدون تردید با چند اصطلاح پرکاربرد روبرو خواهید شد. این کلمات شامل “قالب وردپرس”، “افزونه وردپرس” و “توابع وردپرس” میباشد که در ادامه به اختصار به معرفی هر یک از آنها میپردازیم.
افزونههای وردپرس
با کمک افزونهها، میتوانید بسیاری از امکانات خاص و طراحیهای موردنظر خود را در وردپرس اجرا کنید. درواقع، کارایی افزونههای وردپرس شبیه به کارایی پلاگین نرم افزارها است. بهتر است بدانید، افزونهها دارای دامنهای بسیار گسترده هستند چنانکه توسط آنها میتوانید از افزودن یک آیکون تا ساخت فروشگاه اینترنتی را تجربه کنید.
افزونهها علیرغم اینکه انجام بسیاری از کارها را برایتان آسان میکنند، به شما کمک میکنند تا بدون نوشتن حتی یک خط کدنویسی، بسیاری از ایدههای خود را در سایت پیاده کنید اگر به آدرس WordPress.org/plugin directory سر بزنید، مشاهده میکنید که چیزی حدود 4800 افزونه رایگان در همین آدرس وجود دارد؛ درحالیکه با بررسی یرخی از سایتهای دیگر این رقم همچنان بالاتر خواهد رفت.
افزونهها امکاناتی نظیر موارد زیر را در اختیارتان قرار میدهند:
- افزونه Envira Gallery در ساخت سایت عکاسی به شما کمک میکند.
- افزونه ووکامرس، امکاناتی برای ساخت سایت فروشگاهی دراختیارتان قرار میدهد.
- افزونه Job Manager به منظور ساخت فرم شغلی ایجاد شده است.
- افزونه Everest Forms جهت ساخت فرم تماس در سایت، طراحی شده است.
- افزونه Jetpack افزونهای است که در حفاظت از سایت و عملکرد آن نقش عمدهای دارد بطوریکه هر 5 دقیقه خرابی و حملات سایت را بررسی میکند.
- و….
قالب وردپرس
قالبهای وردپرس، ظاهر و چهره سایت را نشان داده و امکان تغییر در طراحی و چیدمان المنتهای مختلف در صفحات سایت را فراهم میکنند. بهتر است بدانید با تغییر یکی از قالبها، شکل ظاهری سایتتان در قسمت front end یا همان سمت کاربر تغییر خواهد کرد. به این معنی که با تغییر قالب سایت وردپرس، قادر خواهید بود تمام آنچه کاربران در سایتتان مشاهده میکنند را تغییر دهید.
قالبها نیز مانند افزونهها، دردو نوع رایگان و غیر رایگان عرضه میشوند. البته بسیاری از وبمسترها تم یا قالب غیر رایگان را برای طراحی سایت بهتر میدانند و دلیل آن هم امکانات بیشتر و پشتیبانی حرفهای است که قالبهای سفارشی در اختیارشان قرار میدهد.
افزونه وردپرس و قالب، چه تفاوتی باهم دارند؟
هرچند در پاراگرافهای قبلی تلاش کردیم تا تعریفی دقیق و قابل درک از افزونه و قالب، ارائه کنیم اما به دلیل شباهتهای فراوان این دو، بسیاری از افراد آنها را یکسان فرض میکنند. بنابراین، در ادامه به 3 تفاوت عمده افزونه و قالب اشاره کردهایم.
- شما به صورت همزمان میتوانید از چندین افزونه مختلف در سایت خود بهره ببرید اما بیش از یک قالب را نمیتوانید! ممکن است بگویید من چندین قالب در سایت خود دارم. بله، میتوانید چند قالب در سایت خود نصب کنید اما فقط یکی از آنها میتواند فعال باشد، نه همه قالبها.
- بدون وجود قالب، سایت قابل استفاده و بهره برداری نیست اما بدون افزونهها میتوان از سایت استفاده کرد. در واقع، قالبها چیزی شبیه موتور و بدنه یک خودرو هستند، در حالیکه افزونهها را میتوان به روکشهای اتومبیل شبیه دانست که باعث زیبایی و راحتی کار با اتومبیل میشوند.
- قالبها، ظاهر و جلوههای بصری سایتتان را تحت تأثیر قرار میدهند اما افزونهها بر قابلیتهای اضافه سایت مثل ویرایش، ارتباط با درگاههای بانکی و… تأثیر میگذارند.
حتما بخوانید: بهترین دوره های آموزش ui و ux
توابع وردپرس
به منظور نمایش اطلاعات پویا در سایت، قالبها و افزونهها از توابع وردپرس بهره میگیرند. به عبارت دیگر، توابع وردپرس، مجموعهای از کدهای برنامه نویسی php میباشند که به نمایش اطلاعات پویا کمک میکنند.
ممکن است بپرسید که اطلاعات پویا چطور اطلاعاتی میباشند؟ این ها همان اطلاعاتیاند که در پایگاه داده وردپرس قرار گرفته و شامل محتواها، دسته بندی نوشتهها، برچسب نوشتهها و… هستند که با استفاده از تابع مرتبط در افزونه یا قالب، فراخوانی شده و در صفحات مختلف سایت نمایش داده میشوند.
اگر با کدنویسی آشنایی داشته باشید میتوانید توابع جدیدی خلق کنید؛ از این رو، تعداد توابع وردپرس محدود نخواهند بود. برای دسترسی به تمام توابع وردپرس و طراحی افزونهها و قالبهای سفارشی خود میتوانید به آدرس codex.wordpress.org مراجعه کنید.
برجستهترین ویژگی های وردپرس
منظور ما از ویژگیهای وردپرس، مزایای استفاده از آن میباشد. بنابراین، مهمترین ویژگیهای وردپرس عبارتند از:
کارآمدی، سادگی و راحتی
قبلتر نیز اشاره کردیم که کار با WordPress برخلاف سایر سیستمهای محتوا، برای افراد مبتدی و همچنین افرادی که با دنیای برنامه نویسی آشنا نیستند؛ بسیار ساده و راحت است. علاوه بر آسان بودن نصب، نیاز ندارید تا به زبانهای سختی همچون HTML، PHP، CSS برای به روزرسانی و مدیریت وردپرس، مسلط باشید.
رایگان بودن
همانطور که میدانید دانلود و نصب این سیستم مدیریت محتوا، رایگان است. از سوی دیگر، بسیاری از افزونههای کاربردی WordPress نیز رایگاناند و برای دسترسی به آنها نیاز نیست هیچ پولی پرداخت کنید. از این رو، این ویژگی وردپرس، باعث شده تا روز به روز بر تعداد طرفدارانش افزوده شود.
منبع باز بودن وردپرس
اوپن سورس یا منبع باز بودن وردپرس باعث شده تا کدهای این CMS به راحتی در اختیار برنامه نویسان قرار داشته باشد و آنها براساس ایدههایشان، تغییرات دلخواه خود را در سایت وردپرسشان اعمال کنند. این در حالی است که برنامه نویسان مطابق با مجوزهای ارائه شده از سوی WordPress، میتوانند کدهای نوشته شده جدید را در اختیار دیگر افراد قرار دهند و نقش مثبتی در توسعه این سیستم مدیریت محتوا داشته باشند.
آپدیت ساده و بدون دردسر
به روزرسانی سایر CMS ها کاری دشوار است زیرا آنها برخلاف وردپرس روی پلتفرمهای پیچیدهای طراحی شدهاند که آپدیت کردن را برای صاحب سایت سخت میکند. در مقابل، وردپرس با داشتن افزونههای متعددی که برای به روزرسانی در اختیار دارد؛ شما را قادر میسازد تا فقط با چند کلیک ساده تمام کارهای به روزرسانی سایت را در کوتاهترین زمان ممکن انجام دهید.
در پایان
به دنبال پاسخ به این دو پرسش که وردپرس چیست و چرا باید از وردپرس استفاده کنیم؟ ابتدا شما را با کلیت این سیستم مدیریت محتوا آشنا کرده و گفتیم که وردپرس یک سیستم سایت ساز قدرتمند است که با امکانات فراوان و انعطاف پذیری بالای خود موجب افزایش تعداد طرافدارانش شده است.
در این مقاله توضیح دادیم که وردپرس، بدون نیاز به تسلط بر کدنویسی، با فراهم آوردن امکاناتی مانند قالب، افزونه و توابع، بخش عمدهای از نیازهای سایت شما را برآورده میکند. هرچند برای سفارشی سازی و پیاده کردن بخشی از ایدههای خود در سایت به ناچار باید سراغ یادگیری برنامه نویسی بروید تا بتوانید تغییرات دلخواهتان را اعمال کنید.
موضوع مهم دیگری که در این مطلب به آن پرداختیم، بیان تفاوتهای موجود میان قالب و افزونه وردپرس است. این موضوع از این جهت دارای اهمیت است که بسیاری از کاربران افزونه و قالب را یک امر واحد میدانند. این امر نیز باعث ایجاد مشکلات فراوان در حین استفاده از WordPress خواهد شد. آیا راجع به مطالب ارائه شده تردید یا سؤالی برایتان باقی مانده است؟ لطفا پرسشهای خود را با ما به اشتراک بگذارید.
اگر شما هم نیاز به طراحی سایت برای کسب و کار خود دارید و یا میخواهید که سایت خود را تغییر دهید میتوانید روی طراحی سایت در مشهد دیجیتالیکس حساب باز کنید.